Lief zijn voor je Immuunsysteem

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen ziekteverwekkers die in je lichaam aanwezig zijn of van buiten het lichaam op je afkomen.

Elk mens heeft een immuunsysteem het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, je darmen, je luchtwegen, het bloed en je lymfestelsel. Alle onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar samen, met als doel om het lichaam te beschermen tegen indringers zoals virussen, bacteriën en parasieten.

Het immuunsysteem is continu aan het werk. De verschillende onderdelen van het immuunsysteem, stoppen aanvallen van bijvoorbeeld bacteriën, op het lichaam en ruimen deze op. Wanneer je immuunsysteem niet goed werkt, kan er een infectie ontstaan, je krijgt dan bijvoorbeeld klachten zoals koorts, hoofdpijn of roodheid bij een ontstoken wond. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen de indringers. Je mag er dus voor zorgen dat je immuunsysteem sterk blijft.

 

Je immuunsysteem versterken?
Hoe kun je dat nu doen?

  • Gezond en gevarieerd te eten; de darmen zijn voor 80% verantwoordelijk voor ons immuunsysteem, goede voeding helpt dus mee aan het beschermen tegen infecties en ook allergische reacties.
  • Gebruik zo min mogelijk suikers en alcohol
  • Genoeg slapen en ontspannen; Je lichaam en ook je brein krijgen door genoeg te slapen de tijd om zichzelf te herstellen
  • Stress te vermijden; Stress ondermijnt je immuunsysteem. Probeer het daarom zoveel als mogelijk te vermijden, neem bijvoorbeeld gedurende de dag eens wat rust
  • Voldoende te bewegen
  • Probeer te stoppen met roken

Voetreflex en het immuunsysteem?

Zoals je kunt lezen, kun je zelf al best wel wat doen om je eigen immuunsysteem sterk te houden. Een Voetreflex behandelingen kan daarnaast ook ondersteunend werken. Om het immuunsysteem een handje te helpen, kan ik uit verschillende massages kiezen. Bijvoorbeeld een massage voor de spijsvertering, dit om de darmen te stimuleren, zij zijn immers voor 80% verantwoordelijk voor het immuunsysteem. Maar ook een lymfesysteem behandeling zou een optie zijn. In de lymfeklieren zitten lymfocyten, een type witte bloedcellen dat een belangrijke rol speelt in je immuunsysteem. Ze maken bacteriën en virussen onschadelijk. Zo beschermen de lymfeklieren je tegen ziekteverwekkers.